Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest ważną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało na skutek szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pożywienia. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych składników odżywczych czy witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto zaakcentować, iż kapusta kiszona ma dużo substancji potrzebnych dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B5, B2). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, potasu i żelaza. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, w związku z tym poleca się jego konsumpcję osobom na diecie.
W jakich potrawach znajdziemy kapustę kwaszoną?
Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako najważniejszy element dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną zwykle spożywa się ją w postaci surówki z siekaną cebulką oraz tartą marchewką, która pasuje do dań z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również produkt, który wyśmienicie harmonizuje z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokiecików. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.
Zasadniczo każdy kucharz posiada swój sposób na kiszoną kapustę, jednakże obecnie raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w dużych i małych woreczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]