Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Chcesz kupić sól himalajską różową? Sprawdź superbutelki.pl.

Substancją niezbędną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów dziennie) są konieczne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi żelazo, magnez czy potas, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, magnezu czy wapnia, a więc składników niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]