
Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
Jeśli szukasz soku z kiszonych buraków, odwiedź ten adres.
Z kiszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Ostatnio jednakże raz za razem mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić
Chyba każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest cierpki, ale niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy PP, A, E oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. miedź, żelazo i fosfor. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, jednak warto sięgać po niego cyklicznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty podaje się również anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – wystarczy spożywać mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne
Innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: wyostrza koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie zapobiega obstrukcjom. Choć buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju należy składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]