Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Zobacz, gdzie kupić włoskie słodycze.

Przywykliśmy do spożywania kawy w pośpiechu po drodze do pracy albo zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, bowiem kawa przez znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się z naszymi zadaniami. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa łączona z różnorodnymi dodatkami przeistacza się w słodki przysmak, przy którym można odpocząć po chaotycznym dniu w pracy. Jakie zatem słodkości i ciasta najlepiej pasują do kawy?

Czekolada, nugaty i cynamonowe słodycze – co harmonizuje z kawą?

Do kawy, przede wszystkim jeżeli lubimy spożywać ją bez dodatku mleka i bez cukru, świetnie pasują wszelkie przysmaki, które łagodzą jej intensywny smak. To przykładowo:
nugaty – pyszny deser sporządzany z miodu i ubitych białek, które łączy się orzechami (całymi albo rozdrobnionymi), czasem z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny specjał, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji i w Hiszpanii. Tam także wytwarza się najlepsze nugaty;
desery z miodem, toffi i karmelem – krówki, sezamki lub holenderskie stroopwafle – te słodycze rewelacyjnie komponują się z popołudniową kawą i dobrą lektura;
migdały, orzechy i ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, mieszankę orzechów lub smakowite babeczki z ich dodatkiem, z pewnością będziemy zadowoleni z tego połączenia. Trzeba jednak mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie mnóstwo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak radzimy spożywać je z umiarem;
kruche ciastka – np. herbatniki, ciastka owsiane i biszkopty, a więc wszystko, co można zanurzyć w ciemnym napoju;
cynamonowe ciasta – chodzi o szarlotki oraz drożdżówki posypane cynamonowym cukrem. Cynamon rewelacyjnie wzmacnia walory smakowe kawy (można go dodać także wprost do napoju, np. posypać nim puszystą piankę cappuccino);
czekolada – kawa i parę kostek ciemnej czekolady to połączenie, które oczaruje nawet bardzo wymagające osoby. Oczywiście warto kupować czekoladę wysokiej jakości z odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (więcej niż 70%) oraz z minimalną zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze tabliczki czekolady rozpoznaje się po charakterystycznym chrupnięciu gdy się ją łamie.

Lokalizacja firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]